Opis kandydata

Udostępnij:

Tytuł projektu: Wpływ soku z cebuli zwyczajnej (Allium cepa L.) na wzrost i rozwój buraka zwyczajnego (Beta vulgaris L.)

Opiekun naukowy: Renata Mazur, Kamil Kwiecień

Szkoła: XL Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Żeromskiego w Warszawie

W naszym projekcie zbadaliśmy wpływ soku z cebuli na kiełkowanie nasion buraka. Nasze hipotezy zakładały, że rozcieńczony w wodzie sok w stosunku 50:50 z cebuli przyśpieszy wzrost kiełków oraz, że stężony (skondensowany) sok spowoduje obumarcie siewek. Doświadczenie podzieliliśmy na 4 oddzielne hodowle. Nasiona wysialiśmy w kiełkownicach (plastikowe pudełka). Każda z nich przechowywana była w takich samych warunkach: w temperaturze pokojowej oraz przy identycznym dostępie do światła. Wyniki wykazały stymulujący wpływ soku z cebuli na kiełkowanie nasion buraka – te podlewane sokiem rosły szybciej i bardziej licznie. Czynnikiem który wpłynął na wyniki był fitoncyd – allicyna, czyli substancja o właściwościach bakteriobójczych, która miała korzystne warunki do wzrostu kiełków.