Opis kandydata

Udostępnij:

Tytuł projektu: Wpływ allicyny oraz naparu z czarnej herbaty i mięty na wzrost i rozwój grzybów pleśniowych.

Opiekun naukowy: Kamil Kwiecień

XXX Liceum Ogólnokształcące im. Jana Śniadeckiego w Warszawie

Pleśnie są grzybami powodującymi psucie się żywności, w tym pieczywa (chleba). Spleśniałe produkty spożywcze należy wyrzucić, ale pleśnie wciąż mogą znajdować się w miejscach przechowywania żywności i grzyby te mogą wyrastać na kolejnych produktach spożywczych. Celem projektu jest (1) określenie wpływu naturalnych środków (soku z cebuli, wyciągu z czosnku, naparu z czarnej herbaty i mięty) na rozwój grzybów pleśniowych na chlebie oraz (2) zaproponowanie najlepszego naturalnego środka pozwalającego na ograniczenie rozwoju grzybów pleśniowych na produktach spożywczych. Na kostki spleśniałego chleba o powierzchni 4 cm2 będą dodawane określone roztwory. Spodziewamy się, że niektóre roztwory mogą spowodować ograniczenie we wzroście i rozwoju grzybów pleśniowych na produktach spożywczych.