Opis kandydata

Udostępnij:

Tytuł: Wpływ wybranych olejków roślinnych na kiełkowanie oraz początkowy wzrost i rozwój sałaty siewnej Lactuca sativa L.

Opiekun naukowy: Bogumiła Bąk
Szkoła: II Liceum Ogólnokształcące im. A. Mickiewicza w Raciborzu

Celem niniejszej pracy badawczej było określenie wpływu wybranych olejków roślinnych: olejku z drzewa herbacianego, olejku tymiankowego oraz olejku cynamonowego na kiełkowanie oraz początkowy wzrost i rozwój sałaty siewnej odmiany Justyna. Badania wykazały negatywny wpływ olejków tymiankowego i cynamonowego na kiełkowanie badanej rośliny. Obniżyły zarówno szybkość jak i zdolność jej wschodów. Olejek z drzewa herbacianego nie miał natomiast wpływu na kiełkowanie. Przeprowadzone badania pozwoliły ocenić przydatność wybranych olejków do przedsiewnego zaprawiania nasion.