Opis kandydata

Udostępnij:

Aleksandra Klassa, Aleksandra Warzocha, Szymon Zajączkowski

 

Niebo w gębie... Czy produkcja pożywienia w stratosferze jest możliwa?

Opiekun naukowy: Aleksandra Zgrundo

Szkoła: III Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marynarki Wojennej RP

Malejąca powierzchnia upraw w stosunku do obszarów siedlisk ludzkich zachęca do poszukiwania możliwości produkcji żywności w stratosferze. W ramach projektu 3-SAT zorganizowano misję stratosferyczną, w czasie której za pomocą balonu wyniesiono materiał biologiczny na wysokość 11 500 m. W eksperymencie wykorzystano 2 szczepy zielenic i 2 szczepy okrzemek, które wyizolowano z prób pobranych ze śniegu w Tatrach, z wód na Svalbardzie i Morza Bałtyckiego. Zmiany liczebności komórek w komorach Bürkera sugerują, że badane szczepy Chlorella sp. i Nitzschia palea są zdolne przetrwać w stratosferze, a nawet efektywnie rozwijać się. Potencjalnie mogą być hodowane w warunkach stratosferycznych jako suplement diety człowieka, czy karma dla zwierząt.