Opis kandydata

Udostępnij:

Paulina Maskiewicz

Wpływ flawonoidów znajdujących się w przetworach z czarnej porzeczki na rozwój muszki owocowej (Drosophilia melanogaster)

Opiekunowie naukowi: Iwona Tarnawa-Januszek, Paulina Maskiewicz
Szkoła: IV Liceum Ogólnokształcące im. kpt. pil. Eugeniusza Horbaczewskiego w Zielonej Górze

Celem pracy było sprawdzenie, czy znajdujące się w przetworach z czarnej porzeczki flawonoidy odstraszają muszki owocowe. Podczas trwania czternastodniowego eksperymentu obserwowano muszki znajdujące się w pojemnikach z pożywkami wykonanymi z przetworów z czarnej porzeczki.  Po przeanalizowaniu wyników stwierdzono, że muszki owocowe na pożywkach z przetworów czarnej porzeczki przestały żerować, a w konsekwencji zdechły nie wydając potomstwa przed ukończeniem eksperymentu. Za śmierć muszek odpowiadały flawonoidy.