Opis kandydata

Udostępnij:

Mateusz Zawileński

Wpływ naparu, wywaru i olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.) na kiełkowanie gorczycy białej (Sinapis alba L.)

Opiekun naukowy: Bożena Kmiecik

Szkoła: Zespół Szkół Uniwersytetu Mikołaja Kopernika Gimnazjum i Liceum Akademickie

Rośliny zielarskie od wieków są wykorzystywane w medycynie, kuchni i kosmetyce. W ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne wykorzystanie roślin zielarskich jako źródeł ekologicznych pestycydów. W poniższej pracy badano wpływ naparu, wywaru oraz olejku eterycznego z mięty pieprzowej (Mentha x piperita L.) na kiełkowanie gorczycy białej (Sinapis alba L.), spokrewnionej z gorczycą polną (Sinapis arvensis L.) uznawanej jako chwast w uprawach. Napar i wywar opóźniły kiełkowanie o 24 godziny, a olejek eteryczny okazał się silnym inhibitorem. Na podstawie wyników doświadczenia można poddać dalszym badaniom olejek eteryczny z mięty pieprzowej jako potencjalny środek ochrony roślin przeciwko chwastom.