Opis kandydata

Udostępnij:

Michał Rycąbel, Agnieszka Ślusarek

Bakteriobójcze działanie miodu na wybrane szczepy bakterii.

Opiekun naukowy: Grażyna Beściak

Szkoła: Gimnazjum nr 3 im. Noblistów Polskich (Szkoła Podstawowa z Oddziałami Dwujęzycznymi nr 6 im. Noblistów Polskich w Gliwicach)

Miód od prastarych czasów był znany ze swoich leczniczych działań, jego stosowanie przyczyniało się do ograniczenia rozwoju wielu chorób. Prezentowany projekt podejmuje zagadnienia związane z właściwościami  bakteriobójczymi miodu w stosunku do szczepów Bacillus subtilis i Escherichia coli, hodowanych na pożywkach stałych. W badaniach wykazano ograniczenie wzrostu bakterii, obserwowane w postaci stref zahamowania wzrostu wokół studzienek, do których dozowany był miód spadziowy. Najlepszy efekt stwierdzono w przypadku stosowania stężenia 50% i 100% miodu. Zaplanowano kolejne doświadczenia, w których będzie dokonywana analiza porównawcza wpływu miodu spadziowego i gryczanego na badane szczepy bakterii. Otrzymane wyniki mogą mieć zastosowanie medyczne.